Roletne

U današnje vreme kada se grade kuće i stanovi sa velikim brojem otvora javlja se i povećana potreba za ugradnjom roletni.
Roletne štite od sunca, vetra, kiše, snega i predstavljaju strukturu koja na jednostavan način štiti unutrašnjost kuće i samu spoljašnju stolariju.
Spuštena roletna uštedi i do 35% toplotne energije koja se izgubi preko staklenih površina u kući.

Roletne kada su spuštene predstavljaju i značajnu zaštitu od provalnika.
Roletne se ugradjuju na sve vrste stolarije bilo da je stolarija drvena, PVC ili aluminijumska, a koriste se i za zatvaranje terasa.
Izradjuju se od aluminijuma i plastike sa mogućnošću kombinovanja ugradnih elemenata koji mogu biti i metalni.
Pogodnost roletni je u tome što se mogu izraditi u različitim dimenzijama širina i visina.
Postoje dva osnovna tipa roletni:

a) spoljne roletne
b) nadgradne roletne

Spoljne roletne

Postavljaju se sa spoljne strane otvora prozora ili vrata i mogu se prilagoditi svim vrstama i oblicima prozora i vrata.
Celokupna konstrukcija roletni se nalazi spolja izuzev pogonskih elemenata koji se ubacuju unutra tako što se u gornjim uglovima prozora buše rupe za povezivanje spoljnih i unutrašnjih elemenata.
Kod spoljnih roletni postoji mogućnost integrisanja komarnika i kutiju za smeštaj roletni tako da je omogućeno posebno podizanje i spuštanje roletne i komarnika.

Montiraju se naknadno posle postavljanja spoljne stolarije a mogu se montirati i pri izradi fasade da bi se sjedinile sa fasadom.

U odnosu na to spoljne roletne mogu biti sa:

a.1. kutijom koja se vidi sa spoljne strane
Kod ovakvih roletni čija se konstrukcija nalazi spolja eventualni servis ili bilo kakva intervencija je omogućena skidanjem jednog dela dvodelne kutije ili ako je to moguće iznutra.
Ove roletne imaju prednost što mogu da se ugrade na svakom prozoru bolo kakvog oblika (kosi prozori, ugaoni prozori i terase, krovni prozori, …).

a.2. kutijom koja je sakrivena iza fasade
Ovaj tip roletni se postavlja pre nanošenja fasade.
Karakteristično je to da je kutija sa čeone strane obložena stirodurom ili nekim drugim izolacionim materijalom zbog nanošenja fasade.
Eventualni servis ili bilo kakva intervencija je omogućena skidanjem jednog dela dvodelne kutije ili ako je to moguće iznutra.

Nadgradne roletne

Postavljaju se tako da se kutija nalazi sa unutrašnje strane prozora ili vrata i otvaranje kutije je iznutra.
Ove roletne mogu biti plastične sa obloženim stirodurom ili tarolitom, ili aluminijumske sa termoizolovanom kutijom punjenom poliuretanom.

Nadgradna roletna se postavlja na prozorski okvir.
Osnovna prednost ovih roletni je u tome da se roletna zajedno sa spoljnom stolarijom postavlja na objekat, što je veoma značajno u smislu toplotne izolacije jer u ovom slučaju roletna i prozor predstavljaju integrisan sistem.
Za postavljanje nadgradnih roletni potrebno je ostaviti dovoljno prostora na gradjevinskom otvoru da bi imalo prostora za smeštaj kutije a on može biti različit u zavisnosti od dimenzija prozora.

Konstrukcija roletni

1. doboš trake
2. automat trake
3. traka
4. uvodnik trake
5. osovina
6. PVC čašica
7. lager
8. kutija
9. separator stranice
10. PVC uvodnik
11. stranica
12. Al vodilica
13. Zakačka
14. PVC čep
15. bravica
16. stoper spoljni
17. PVC donji čep

Upravljanje roletnama

trakom ili kanapom kurblom elektromotorom